Şifrebilim (Kriptoloji) Nedir, Şifreleme Nasıl Yapılır?
Şifrebilim (Kriptoloji) Nedir, Şifreleme Nasıl Yapılır?
Öğrencilerin okul hayatında ders görürken ‘’yahu ben bu bilgiyi ne yapacağım, bu mezun olduktan sonra benim ne işeme yarayacak’’ gibi sorular sorduğunun hepimiz şahidi olmuşuzdur. Hatta birçok kez de sormuşuzdur. Matematik dersinde de karşımıza çıkan Fonksiyonlar konusu bu gibi söylemlerin yer aldığı bir konu olarak öğrencilerimizin okul hayatlarında bir iz bırakmaktadır.
Fonksiyon, boş küme olmayan iki küme arasında anlamlı bir ilişki kurmak olarak tanımlanmaktadır. Bu anlamın ne ifade ettiğini bize en güzel gösteren şeylerden biriside Kriptoloji’dir. Kriptolar tarih boyunca çok yüksek önem arz etmiştir. Bir yakınınıza sır verirken dahi kriptolojiyi kullanırsınız. Yani Kriptolar, bilginin gizliliği veya açıklanamayacak kadar önem taşıyan bir durumun saklanması için kullanılan şifrelerdir.
Günümüz çağında kritik bilgilerin sağlanması devletler tarafından büyük önem göstermektedir. Örneğin NSA twitterdan atmış olduğu bir twitte bir şifre paylaşmış, ve bu şifreyi çözeni doğrudan işe alacağını belirtmiştir.
Şifreleme Nasıl Yapılır?
Örneğin Şifre Kodunuz kullanılan harfin 2 harf sonrasındaki anlamı taşıması olarak belirlenirse sizin yazmış olduğunuz her harf 2 harf sonraki harfi temsil etmektedir. Yani siz ”Cuma günü meydanda buluşalım.”cümlesini şifreleyecekseniz, Eypc, hzöz ogafcöfc çvnvucnjö diye şifreleyebilirsiniz.
Siz de kendi belirlediğiniz şifrelerle arkadaşlarınızla şifreli konuşabilir, birden fazla kişinin öğrenmesini istemediğiniz bir şeyi fazla kişinin erişimi olduğu bir ortamda belirtmek için şifrenizi oluşturup arkadaşlarınızla şifreli bir şekilde haberleşebilirsiniz. Unutmadan siz de NSA’in şifresini çözmeyi deneyebilirsiniz. Eğlenceli bir deneyim olacağından hiç şüphemiz yok 😊
Çok ilginç ve bir o kadar da eğlenceli. Bizim de daha önce arkadaşlar arasında kendi çapımızda şifreleme yöntemimiz vardı. Fakat bu yöntem hem dışarıdan kırılması daha zor hem de eğlenceli geldi bana. Teşekkürler 🙂
Kriptolojiyi hep merak etmişimdir bu makale ile biraz aydınlandım teşekkürler.
Şifrebilimi ararken önüme çıktı yazınız, bir düzeltmem olacak. NASA değil, NSA yani National Security Agency’ninşifreli tweeti.
Gerekli düzenleme yapılmıştır , bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.